Oamenii de stiinta de la Agentia Spatiala Americana si de Institutul de Stiinte Planetare din Tucson (Arizona) cred ca au identificat ramasitele unui supervulcan pe planeta Marte - prima descoperire de acest tip, informeaza NASA. Vulcanul in discutie, un bazin circular pe suprafata Planetei Rosii, a fost clasificat anterior drept crater de impact.
Cercetatorii sugereaza insa ca bazinul ar fi ceea ce a mai ramas dupa o eruptie a unui vulcan de dimensiuni mari petrecuta cu mult timp in urma. Evaluarea lor se bazeaza pe imagini si date topografice obtinute de satelitii NASA, Mars Odyssey, Mars Global Surveyor si Mars Reconnaissance Orbiter, si de catre satelitul Mars Express a Agentiei Spatiale Europene.
Joseph Michalski, un cercetator afiliat la Institutul de Stiinte Planetare si la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, si Iacob Bleacher de la Centrul de Zbor Spatial Goddard al NASA din Greenbelt (Maryland) au prezentat, in editia din 3 octombrie a revistei Nature, o lucrare in care argumenteaza ca bazinul, numit recent Eden Patera, este o caldeira, fiind de natura vulcanica. Pentru ca o caldeira este o depresiune, ea poate arata ca un crater rezultat dintr-un impact, mai degraba decat de un vulcan.
"Pe Marte, vulcanii tineri au un aspect foarte distinct, care ne permite sa ii identificam", sustine Michalski. "O intrebare mai veche a fost cum arata vechii vulcani de pe Marte. Poate ca ei aratau asa", a adaugat cercetatorul.
Cercetatorii sugereaza o masa considerabila de magma, incarcata cu gaze dizolvate (asemanator cu carbonatarea sifonului) s-a inaltat rapid prin crusta subtire catre suprafata. Precum o sticla de sifon care a fost agitata, acest supervolcan ar fi aruncat magma departe in cazul in care partea de deasupra ar fi fost distrusa ca urmare a presiunii.
"Acest tip de eruptie extrem de exploziva este un