Alexandru Mărieş este din Maramureş şi timp de cinci zile se află la Bistriţa cu o ofertă bogată de produse bio. Produse după reţete tradiţionale, zacusca, dulceaţa sau siropurile pe care le vinde Alexandru sunt la mare căutare printre bistriţeni, asta chiar dacă preţurile nu sunt chiar mici.
Pentru prima dată în istoria târgului, la cea de-a 22-a ediţie a Expo Bistriţa, care se desfăşoară începând de astăzi, în cortul din centrul istoric al oraşului, au fost invitaţi şi comercianţi de produse bio. Printre ei se află şi un tânăr din Baia Mare, care vinde diferite dulceţuri, de la dulceaţă de ardei iute şi până la dulceaţă de usturoi. Ofreta sa nu se opreşte aici, punând în vânzare sosuri, zacuscă, dar şi siropuri.
"Am venit cu produse tradiţionale din Maramureş. Am venit cu zacuscă de vinete, ciuperci şi fasole; oţet balasamic - foarte bun pentru frecţii şi reumatisc. Am venit cu sosuri pentru fripturi sau pentru paste, dar şi dulceţuri, cum ar fi cea de hrean cu muştar, dulceaţă de ardei iute, dulceaţă de gogonele cu stafide, dulceaţă de morcovi, dulceaţă de trandafir şi dulceaţă de nuci verzi, dulceaţă de sâmbure de nucă, prună uscată, miere de albină şi scorţişoară la cuptor.
Mai am dulceaţă de coacăze roşii, dulceaţă de usturoi şi dulceaţă de ceapă roşie. Mai am şi siropuri foarte bune, care nu conţin zahăr şi am şi siropuri cu zahăr, siropuri pentru tuse, anemie, imunitate, siropuri de cătină. Preţurile variază de la 10 lei zacusca, sosurile şi dulceţurile micuţe şi până la 12 lei siropurile mare. Sperăm ca lumea din Bistriţa să încerce dulceţurile mai ciudate. Sperăm să avem vânzare bună”, spune Mărieş.
Tot din Maramureş este şi Dumitru Firizan, care a adus la Bistriţa mai multe produse din carne, care spune el sunt făcute după reţete tradiţionale din moşi-strămoşi.
„Am venit cu produse ecologice şi tradiţionale din porc: cârnaţi, şuncu