Scris de S.P.D. - Timișoara are, din nou, festival. De literatură. Dedicat, așadar, împătimiților, dedulciților la plăcerile lecturii, vicioșilor literei, dependenților de mirosul seducător al tiparului amestecat cu talent. Cititorilor, deci, care au șansa să întâlnească, la Mansarda Bastionului Theresia, câțiva dintre scriitorii în vogă azi, în estul și centrul Europei. FILTM 2013 susține astfel, negru pe alb, candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană.
“Nu există un mister al vieții. Există procese biologice, simptome, fișe medicale, date statistice lumânări pe tortul aniversar, diplome, rapoarte de serviciu, înștiințări de concediere, somații, procese verbale, declarații, rechizitorii, necroloage, dar nu și mistere”: stă scris în primul paragraf al fragmentului citit de Edo Popovic, din romanul ”Ochii” (traducere din limba sârbă de Octavia Nedelcu).
Totuși, aproape-miracolul unui festival de literatură se produce chiar în aceste zile la Timișoara și aduce în urbe câțiva scriitori excepționali din străinătate. ”Literatura e Regina Artelor, dar o regină cu o expunere mai …soft. La a doua ediție FILTM suntem, iată, de două ori mai mulți decât anul trecut. În 2021, când Timișoara va fi, fără îndoială, Capitală Culturală Europeană, vom avea un festival colosal, cu sute de cititori în public și zeci de scriitori invitați”, a declarat, în deschiderea evenimentului, poetul Robert Șerban, unul dintre inițiatorii festivalului.
Sesiunea de lectură și dezbaterea moderată de Brîndușa Armanca i-a avut în prima seară protagoniști pe Victor Erofeev, care a citit din cea mai recentă carte a sa, “Akimuzii” (fragment tradus din limba rusă de Vladimir Bulat), o ”fabulă cu oameni” dintr-o țară imaginară, pe Edo Popović, Daniel Vighi (lectură din volumul Istoria din cutia de pantofi), Răzvan Petrescu (cu volumul Variațiuni pe o temă de Vater-Puccini