Un raport prezentat, ieri, la şedinţa Colegiului Prefectural, arată că judeţul nostru este pe locul doi în ţară în ceea ce priveşte infracţiunile silvice sesizate, dar şi cele constatate. Doar în acest an, instituţiile de control au constatat 440 de infracţiuni la regimul silvic şi au aplicat 2.239 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2,5 milioane lei. Cantităţile de lemn tăiat ilegal, cu care au fost prinşi hoţii din păduri, sunt de numai trei mii metri cubi, o cantitate infimă dacă se ţine cont că anual, în Vrancea se exploatează circa 450 mii metri cubi de lemn. Subprefectul Cristi Misăilă a acuzat că instituţiile de control se mulţumesc să le dea amenzi transportatorilor de lemn, fără să ducă investigaţiile mai departe pentru că „nu se mişcă nicio creangă din pădure fără ştirea personalului silvic“.
Tăierile ilegale de lemn s-au redus în ultimul an, dar se menţin la un nivel îngrijorător, au arătat reprezentanţii instituţiilor de control cu atribuţii în acest domeniu. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) şi ai Direcţiei Silvice Vrancea au prezentat un raport al situaţiei infracţionalităţii în pădurile din judeţ. Poliţiştii vrânceni au recunoscut că, la nivel naţional, Vrancea este pe locul doi la nivel naţional atât în ceea ce priveşte infracţionalitatea sesizată cât şi la cea constatată. Plasarea judeţului în acest top arată, pe de o parte, că poliţiştii îşi fac datoria şi îi depistează pe hoţii de lemn, pe de altă parte arată amploarea tăierilor ilegale din pădurile judeţului.
Comisarul şef Victor Norocea, adjunctul şefului IPJ Vrancea, a arătat că, de la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, au fost făcute câteva propuneri pentru modificări legislative, rezultate în urma activităţii. Este vorba în principal de