Finanţările pentru companii au reanimat creditul în lei după cele trei impulsuri succesive de reducere a dobânzii-cheie până la 4,25% pe an, stocul creditelor în monedă locală acordate de bănci clienţilor companii ajungând la 51,5 mld. lei la sfârşitul lunii septembrie, cu echivalentul a 1,6 miliarde de lei faţă de nivelul din luna iulie, potrivit datelor publicate de BNR.
Creditul corporate în lei a crescut cu 2,3% în ultimul an, iar faţă de luna august creşterea a fost de 2,6% sau 1,3 miliarde de lei. Stocul împrumuturilor acordate populaţiei a continuat însă să se deterioreze şi a înregistrat un minus de 0,5% faţă de septembrie 2012.
„Creşterea stocului de credite în lei înregistrată în luna septembrie a fost determinată în special de creşterea creditelor acordate societăţilor nefinanciare, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung. Probabil că unul dintre factorii principali care frânează creditarea populaţiei este gradul de îndatorare ridicat“, comentează Florentina Cozmâncă, senior economist al RBS Bank.
Totuşi, faţă de luna anterioară creditul în lei pentru populaţie a crescut cu aproape două procente pe fondul accelerării vânzărilor de credite ipotecare, după trecerea programului Prima casă exclusiv pe lei. La nivel agregat, clienţii persoane fizice aveau la sfârşitul lunii trecute credite în monedă locală contractate de la bănci de 34,3 miliarde de lei.
Creditul în valută a trecut pe locul doi
„Prima casă a avut un rol important în reechilibrarea dintre componenta în lei şi cea în valută a creditului. Acest efect a fost evident încă din luna septembrie, atunci când rata de creştere a creditelor ipotecare denominate în lei a accelerat la 45% an la an. Consider că această dinamică divergentă va continua şi în lunile următoare, dar translaţia creditelor din valută în lei va rămâne parţială“, spune Mihai Pătru