În lipsa a trei judecători consideraţi „oamenii preşedintelui“, Curtea Constituţională nu a putut analiza ieri sesizarea prezidenţială la modificările aduse Legii referendumului, inclusiv la scăderea pragului de validare la 30%. Amânarea discuţiei pentru data de 14 noiembrie reduce aproape de zero, practic, şansele de a fi revizuită Constituţia anul viitor.
Din cei nouă judecători ai Curţii, au lipsit ieri Iulia Motoc (nominalizată de Senat în 2010, la propunerea PDL şi a UNPR), Petre Lăzăroiu şi Daniel Morar (ambii desemnaţi de Preşedinţie). Teoretic, şedinţa putea fi ţinută şi aşa, dar s-a preferat să fie amânată discuţia, după cum a declarat ulterior preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. „Minimum şase trebuia să fie prezenţi, numai că este o decizie importantă şi nu putem să o luăm aşa, în fuga calului, cu patru... Data trecută când noi am dezbătut-o (Legea referendumului – n.r.) doi dintre cei prezenţi au avut o opinie separată. Se presupune că, dacă îşi păstrează votul, nu puteam să votăm oricum“, a încercat să explice situaţia Zegrean. Interesant este şi că dezbaterea sesizării prezidenţiale a fost amânată cu trei săptămâni în condiţiile în care, de regulă, amânările sunt de două săptămâni.
Adio, revizuire?
Presupunând că judecătorii Curţii vor reuşi pe 14 noiembrie să fie în cvorum de lucru şi că vor da un verdict favorabil modificărilor aduse de USL şi defavorabil Administraţiei Prezidenţiale, tot sunt şanse minime ca un referendum de revizuire să poată fi organizat aşa cum vroia USL, adică o dată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Să vedem şi de ce. Dacă Legea referendumului, în ultima ei formă adoptată de Parlament, va fi găsită constituţională, preşedintele Traian Băsescu va avea la dispoziţie zece zile pentru promulgare. Dacă legea va fi promulgată pe 24 noiembrie, de la acea dată începe să se sc