Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko ar putea fi eliberată anticipat după ce a acceptat graţierea parţială. Ea a fost condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare, autoritățile acuzând-o de ”abuz de putere”. Sentința a afectat relațiile dintre Kiev și Uniunea Europeană, care suspectează că la mijloc au fost motive politice.
Tensiunile provocate în occident de condamnarea Iuliei Timoșenko au ridicat nenumărate piedici în procesul de apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană.
Toți liderii europeni au cerut nu o dată eliberarea fostului premier, acuzând Kiev-ul că e vorba de o răzbunare pentru activitatea politică a Iuliei Timoșenko, adversar declarat al președintelui Viktor Ianukovici.
Acum, fostul premier ucrainian a acceptat una din variantele eliberării ei din închisoare, care a fost examinată de politicieni europeni împreună cu conducerea de la Kiev.
E vorba de așa numita ”graţiere parţială”, după cum spune un parlamentar din Rada Supremă.
Deocamdată nu există informaţii oficiale referitoare la condiţiile acestui plan, însă un euro-deputat polonez a scris pe blogul său: ”Graţierea parţială înseamnă că termenul ei de detenţie se va reduce de la 7 ani la jumătate. Pentru că doamna premier a executat peste jumătate din termen, ea poate fi eliberată anticipat”.
Eliberarea Iuliei Timoşenko, încarcerată de peste doi ani, este o condiţie-cheie pusă Ucrainei de către Uniunea Europeană pentru semnarea unui acord de asociere în noiembrie, la Vilnius, în timpul summitului Parteneriatului Estic. Documentul ar fi primul pas către aderarea la spațiul comunitar.
Avertismente occidentale pe bandă rulantă
Aflat în vizită la Kiev săptămâna trecută, ministrul german de externe Guido Westerwelle avertiza Ucraina că ar putea rata ”oportunitatea” apropierii de Uniunea Europeană. Westerwelle a reiterat propunerea ca Timoşenko,