În România, numărul deceselor cauzate de cancer s-a dublat în ultimii ani, arată o analiză publicată în Jurnalul European de Cancer. În anul 2012, rata deceselor cauzate de cancer a fost de 388 de cazuri la suta de mii de locuitori, de două ori mare decât rata din anul 2009, când se înregistrau 182 de cazuri la suta de mii de locuitori.
Specialiştii din domeniul sănătăţii au mai multe explicaţii pentru creşterea numărului de decese cauzate de cancer în România: lipsa unui program de prevenţie şi educaţie, compensarea limitată a procedurilor de diagnostic, lipsa unui registru naţional de cancer, finanţarea insuficientă a programului naţional de oncologie, precum şi lipsa medicamentelor şi terapiilor inovatoare.
În România, există un singur program naţional de prevenţie a cancerului de col uterin, boală care plasează ţara noastră pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de decese. Programul are însă mai multe deficienţe, cea mai gravă fiind lipsa unui registru în format electronic care să permită centralizarea datelor şi monitorizarea pacientelor pe termen lung.
Citeşte şi: Cum îngroapă Ministerul Sănătăţii o campanie de 140 milioane de euro împotriva cancerului
Mai grav este faptul că, din cauza problemelor de finanţare a programului naţional de oncologie, mii de bolnavi sunt nevoiţi să aştepte între două şi şase luni de zile pentru a primi tratamentul medicamentos. În plus, lista medicamentelor gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de mai bine de şase ani, ceea ce înseamnă că bolnavii de cancer din ţara noastră nu pot avea acces la tratamentele noi, care îi pot ajuta în lupta cruntă cu boala.
,,Îi invităm pe reprezentanţii autorităţilor să mergem împreună într-un spital de oncologie. Este o soluţie extremă, dar ne aflăm într-o situaţie extremă. Poate dacă autorităţile vor vedea situaţia disperată a bolnavilor care n