Bucătăria romană şi obiceiurile culinare din Apulum vor fi reconstituite la Alba Iulia, cu rețete dintr-o carte veche de 2.000 de ani. Luni, 7 noiembrie, începând cu 16.00 are loc vernisajul expoziţiei „Taberna De Gustibus”, la Palatul Apor. Expoziţia temporară va putea fi vizitată până pe 30 ianuarie 2014. La deschiderea acesteia, participanţii vor degusta mâncăruri şi băuturi romane. Reţetele romane care vor fi pregătite sunt preluate dintr-o carte de bucate, “De Re Coquinaria”, care aparţine lui Marcus Gavius Apicius, care a trăit în sec. I d.Chr.
Expoziţia face parte din proiectul „De Gustibus: Bucătăria romană şi obiceiurile culinare în Apulum-ul antic”, iar pentru implementarea lui a fost alocat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional suma de 45.000 de lei. Proiectul aparţine Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Bucatele alese și variate, dansul, muzica, sunt doar o parte dintre surprizele care îi așteaptă pe cei care vor poposi în ambianța antică a tavernei romane (taberna, în latină).
Echipa de implementare este constituită din dr. Beatrice Ciută, coordonator de proiect şi specialist în domeniul arheobotanicii şi al dietei populaţiilor lumii antice din cadrul Institutului de Arheologie Sistemică “Iuliu Paul” din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918″, dr. Anca Timofan, arheolog specialist în epoca romană din cadrul Muzeului Naţional al Unirii, responsabilă cu cercetarea aspectelor de mentalitate şi viaţă cotidiană antică, dr. Călin Şuteu, grafică concept şi design expoziţie, Ştefan Lipot şi Alin Cadan, restaurare materiale ceramice şi metal, dr. Ilie Lascu, arheolog specialist, Doru Bogdan, arheolog specialist, Alexandra Daisa, marketing, promovare şi design expoziţie.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, vizitatorii vor face „o călătorie în trecut, poposind într-un spațiu interior antic, străvechi dar totuși familiar