Eurodeputatul Ioan Enciu, a luat cuvantul ieri in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, in cadrul unei dezbaterii cu Comisarul European Laszlo Andor pe marginea subiectului privind libertatea de circulatiei a cetatenilor europeni si sistemele de securitate nationala.
Aceasta dezbatere a avut loc in urma unei anchete a Comisiei asupra punerii in aplicarea a Directivei europene privind libertatea de miscare, precum si impactul sau asupra sistemelor de securitate nationala.Cu aceasta ocazie eurodeputatul a reamintit faptul ca "atunci cand discutam despre acest subiect este esential sa ne axam pe fapte si pe cifre. Cu toti au subliniat faptul ca libera circulatie a persoanelor reprezinta o realizare importanta si un beneficiu din punct de vedere economic pentru toate statele membre, insa acest aspect se reflecta pe o scara foarte mica. Doar 2,8 % din cetatenii europeni (14.1 milioane de persoane) sunt "free movers".
Mobilitatea in interiorul UE contribuie in mare masura la eliminarea decalajelor in privinta locurilor de munca compensand totodata deficitul demografic cu care se confrunta unele tarie ale UE. Cifrele furnizate de catre statele membre arata ca imigranti sunt mult mai susceptibili de a fi apti de munca decat cetatenii tarilor gazda. Acest lucru denota faptul ca ei contribuie in mod echitabil la sistemele nationale de securitate sociala.
Eurodeputatul Ioan Enciu a insistat cu tarie ca politicienii europeni "nu trebuie sa se lase influentati de discursurile populiste si xenofobe care creaza legaturi eronate intre miscarea in interiorul UE si sistemele de ajutoare sociale din unele state membre".
Totodata, el a amintit faptul ca incepand cu ianuarie 2014, restrictiile de munca aplicabile cetatenilor UE din Romania si Bulgaria, care inca mai exista in 10 state membre ale UE, vor fi in cele