Sute de cabaline au fost sacrificate în județ de-a lungul anilor din cauza acestei boli
Anemia infecțioasă la cai rămâne în continuare epidemia majoră a animalelor din întreaga țară, iar situația e identică și în județul Covasna. Din această cauză, Uniunea Europeană a elaborat în urmă cu câțiva ani o decizie prin care nu pot ieși din țară decât caii de concurs, într-un regim special, boala fiind contagioasă și mortală.
Totul a început în 2006, când la nivel național au fost mii de îmbolnăviri cu anemie infecțioasă. Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, la acea dată în județul nostru au fost identificate 300 de cazuri cu anemie infecțioasă la cai. Animalele au murit sau au fost sacrificate, iar apoi, în timp, proprietarii au fost despăgubiți.
Comerțul necontrolat îngreunează identificarea bolii
Astăzi, la șapte ani de la acel moment, numărul cailor cu anemie infecțioasă sacrificați în județ a ajuns la 18, scăzând deci de la an la an. Cu toate acestea, boala rămâne și continuă să amenințe cabalinele, iar o principală piedică în eradicarea acesteia o reprezintă vânzările necontrolate.
„Pentru identificarea bolii se efectuează Testul Cogis, universal acceptat. Proprietarii de cai trebuie să îl facă în perioada de iarnă-primăvară, tuturor exemplarelor peste șase luni. Marele impediment este acela că nu toate animalele sunt înregistrate și microcipate, așa cum ar trebui să fie și cum prevede legea”, ne-a declarat directorul adjunct al DSVSA Covasna, Nemes Emeric.
Implicarea tuturor factorilor responsabili ar schimba situația
Potrivit acestuia, există și organe de control care pot acționa asupra celor care nu își înregistrează și microcipează caii – DSVSA, Poliția și Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie. Teoretic e posibil, practic însă, accesul la animalele ne