În România există încă 100.000 de locuinţe situaţe în 2.200 de localităţi care nu sunt electrificate. Costul electrificării acestora, aproximativ 1 mld. lei, va fi suportat de distribuitorii de energie, iar dacă investiţia nu se justifică din punct de vedere economic, costurile vor fi împărţite cu autorităţile locale.
„Operatorul de distribuţie concesionar este obligat să asigure dezvoltarea şi finanţarea reţelei electrice de distribuţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie în zona acoperită de contractul de concesiune, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale sau centrale, realizate în baza planurilor de dezvoltare regională şi de urbanism. În cazul în care realizarea acestor investiţii nu este justificată economic pentru operatorul de distribuţie concesionar, acestea pot fi finanţate prin coparticiparea autorităţilor publice“, potrivit unui informări a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Cele 100.000 de locuinţe neelectrificate înseamnă 1,2% din totalul celor aproximativ 8 milioane de locuinţe din România.
Fostul ministru al economiei Varujan Vosganian spunea în luna ianuarie că statul nu are bani pentru electrificarea localităţilor care nu dispun încă de acest serviciu, astfel că sumele va trebui să fie suportate de companiile de distribuţie a energiei electrice. În luna august a anului trecut, Ministerul Economiei estima costurile electrificării la 1,03 mld. lei.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2013
În România există încă 100.000 de locuinţe situaţe în 2.200 de localităţi care nu sunt electrificate. Costul electrificării acestora, aproximativ 1 mld. lei, va fi suportat de distribuitorii de energie, iar dacă investiţia nu se justifică din punct de vedere economic, costurile vor fi împărţit