Eforturile pe care le face Rusia, pentru a nu pierde influenţa asupra foştilor săi "sateliţi" sunt numeroase, dar nu atât de eficiente pe cât ar dori Kremlinul, în special în privinţa Republicii Moldova şi a Ucrainei. Sursa: Reuters
Înaintea unei conferinţe de la Vilnius, unde UE va parafa acorduri politice şi comerciale cu câteva foste republici sovietice, Rusia face tot posibilul pentru a împiedica acest lucru - ameninţând sau şantajând ţări precum Kazakhstan, Belarus, Armenia sau Ucraina, în speranţa că acestea se vor alătura, în schimb, Uniunii Vamale cu Rusia.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a făcut o vizită în Moldova, luna trecută, şi nu a uitat să ameninţe, la final, că iarna care vine va fi dură pentru moldovenii care sunt complet dependenţi de gazele ruseşti pentru încălzire. "Să sperăm că nu veţi îngheţa", spunea el, după cum aminteşte New York Times, într-o analiză dedicată influenţei Rusiei în zonă. Câteva zile mai târziu, ruşii au interzis importurile de vinuri moldoveneşti, lovind Chişinăul într-un alt domeniu economic care-l doare foarte tare.
Toate tunurile pe Moldova
Cea mai puternică presiune a Rusiei se face simţită asupra Republicii Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, cu un PIB de 3.500 de dolari pe cap de locuitor. Pe lângă boicotarea unor produse, au apărut zvonuri că mii de moldoveni care lucrează în Rusia vor fi expulzaţi, într-o acţiune contra imigranţilor.
Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău par să-şi cunoască bine interesele şi nu se lasă intimidate de ameninţările vecinilor de la Est. "Semnarea Acordului de Asociere cu UE este singura şansă a Moldovei pentru a se dezvolta în spiritul european", a spus preşedintele Nicolae Timofti.
Liderii europeni s-au solidarizat cu Republica Moldova, iar premierul Iurie Leancă spune că ţara este la răscruce de drumuri. "Putem să îmbrăţişăm valorile democrat