Dezvăluirile cotidianului Le Monde privind modul în care au fost spionaţi francezii de Agenţia Naţională de Securitate din SUA produc încă tensiuni. Premierul Ayrault se declarase “şocat”, preşedintele Hollande a indicat că asemenea acţiuni ale NSA sunt “inacceptabile între prieteni şi aliaţi”.
După ce Casa Albă i-a explicat preşedintelui francez că Statele Unite îşi revizuiesc activitatea de colectare de informaţii, astăzi, şeful comunităţii de informaţii din Statele Unite acuză cotidianul Le Monde că a publicat informaţii inexacte şi înşelătoare.
James Clapper, directorul comunităţii de informaţii americane, a avut astăzi cuvinte destul de dure la adresa cotidianului francez de stânga. El a spus că dezvăluirile referitoare la activităţile de spionaj ale NSA în Franţa conţin “informaţii inexacte și înşelătoare”. Directorul comunităţii de informaţii americane s-a referit în special la informaţia potrivit căreia Agenţia Naţională de Securitate (NSA) ar fi colectat peste 70 de milioane de „înregistrări ale datelor telefonice de la cetăţeni francezi”, în decurs de 30 de zile. Informaţia e falsă, aşadar, afirmă Clapper, care nu explică însă de ce. „Statele Unite adună acelaşi tip de informaţii ca toate celelalte state pentru a proteja naţiunea, interesele şi aliaţii lor în fața amenințărilor teroriste sau a proliferării armelor de distrugere în masă”, mai spune Clapper.
În faţa acuzaţiilor americanului, cotidianul francez menţine informaţiile publicate, a indicat miercuri un reprezentant al comitetului director al „Le Monde”. Dezvăluirile continuă
Marţi seara, cotidianul francez a publicat, mai departe, detalii despre interceptarea de către NSA a ambasadelor străine pe teritoriul american. Printre cele spionate s-ar număra şi reprezentanţa diplomatică a Franţei la New York. Potrivit documentelor obţinute de „Le Monde” de la fostul