Nu mai este un secret că USL este o alianţă care s-a dus pe copcă. La Senat, PSD şi-a asigurat majoritatea şi fără PNL, după ce încă un senator a plecat din PP-DD.
Nici plimbarea lui Victor Ponta la americani nu este întâmplătoare, în acest context politic. Aşa că nici întâlnirile la vârf PNL – PDL nu sunt o chestiune care să uimească…
Însă, interesant va fi jocul UDMR în aceast perioadă. Evidet, după aproape un an de post negru fără guvernare, liderii maghiari deja încep să tatoneze terenul. Discuţii despre ce bani vor pentru investiţii în secuime în bugetul de anul viitor, funcţii în viitorul cabinet şi, de ce nu, regionalizarea care să vizeze autonomia sunt subiecte evidente de discuţii între capii Uniunii şi ai PSD.
Pe de altă parte, punctul forte al regionalizării varianta UDMR este referendumul local. Dacă în Covasna şi Harghita, organizarea referendumului nu a fost o problemă, existând o majoritate covârşitoare, la Mureş lucrurile sunt delicate. Aici, pentru a fi votată organizarea referendumului, sunt necesare voturi de la partidele româneşti. Întrebarea este ce partid va vota acest lucru: PDL, „aliatul“ UDMR de până acum, va vota alături de maghiari în Consiliul Judeţean Mureş sau PSD va sacrifica câteva zeci de mii de români din Ţinutul Secuiesc de dragul de a guverna liniştiţi, cu promisiunea unei regionalizări pe placul UDMR?
Ultim caz care va reyolva problema epurării românilor din secuime pe mâna Guvernului Ponta. Pentru că este evident că românii care mai au locuri de muncă la această oră le vor pierde după ce se va face reorganizarea regională… Iar o miniregiune cum o vede la această oră PSD, Braşov – Covasna – Harghita – Mureş, cu cpaitala la Braşov, nu avantajează în niciun caz Braşovul.
Nu mai este un secret că USL este o alianţă care s-a dus pe copcă. La Senat, PSD şi-a asigurat majoritatea şi fără PNL, după ce încă u