Abandonat la naştere într-o maternitate din Urlaţi, Florin Cătănescu a reuşit să salveze de grija zilei de mâine peste 120 de tineri alungaţi la 18 ani din centrele de plasament
Florin Cătănescu, acum în vârstă de 35 de ani, a fost obligat să se descurce singur, fără nimeni din familie lângă el. Şi-a petrecut copilăria în două orfelinate, de la Sinaia şi Buşteni. Viaţa dură l-a făcut să ia o decizie îndrăzneaţă: să ajute cât mai mulţi copii părăsiţi de părinţi. Până acum, peste 120 de tineri din familii defavorizate şi orfani care la 18 ani au fost obligaţi să părăseasca centrele de plasament, îl consideră îngerul lor păzitor.
Economii din banii de mâncare
Atunci când, la finalizarea studiilor, la 22 de ani, Florin s-a decis să-şi ia viaţa în propriile mâini, a vrut neapărat să înfiinteze o asociaţie caritabilă. Ca să reuşească să o înscrie, deseori a renunţat la mâncare punând bani deoparte din prima leafă de operator la un post tv local din Constanţa. După care a început să caute sponsori. Ştia clar ce vrea să facă: un orfelinat pentru tineri peste 18 ani, pe care să îi ajute cu o cameră unde să locuiască şi să le dea o mână de ajutor în găsirea unui loc de muncă.
La început, multe uşi i s-au închis în faţă. În 2005, Florin a reuşit totuşi să deschidă primul centru de Informare Socială la Braşov, oraşul unde îşi făcuse studiile. Chiar dacă i-a fost luat spaţiul, nu s-a lăsat.
Declarat de americani "român remarcabil"
Încet, încet, văzând cât este de tenace, oamenii au început să-l ajute. "În 2005, am avut mare noroc cu Ambasada SUA de la Bucureşti care şi-a arătat disponibilitatea în a mă ajuta să fac primul proiect care s-a numit «Tineri pentru tineri, mereu împreună»", ne spune Florin. Proiectul a avut ca scop informarea şi învăţarea deprinderilor de viaţă independentă. De altfel, tânărul a fost nominalizat de Ambasada SU