Sunt 2 situaţii: când se contestă individual şi când se contestă colectiv:
1. Individual – clientul unei bănci dacă apreciază că prevederile contractului încheiat cu instituţia de credit au caracter abuziv acesta se poate adresa fie Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), fie direct instanţei de judecată.
2. Colectiv – doar Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)
Pentru instanţa
Legea nr. 193/2000 stabileşte că, în situaţia în care ANPC sau asociaţiile pentru protecţia consumatorilor vor constata utilizarea unor clauze abuzive, vor sesiza tribunalul de domiciliu sau după caz, sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contracţile aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. La cererea de chemare în judecată, acestea trebuie să anexeze procesul-verbal pe care l-au întocmit şi în care au consemnat depistarea clauzelor abuzive.
În primul rând trebuie să ştiţi că vă puteţi judeca cu banca pe clauze abuzive dacă nu sunteţi executat/a silit de bancă.
Cum verific dacă sunt executat silit de banca sau un srl căruia i s-a cesionat creanţa?
Intru pe portal.just.ro şi caut la judecătoria de la domiciliu/reşedinţa dvs. Introduceţi numele complet al dvs. şi vedeţi dacă apare vreun dosar de executare. Dacă nu apare puneţi parcurge PASUL 1. Dacă sunteţi executat/a silit, atunci veţi depune doar contestaţie la executare în termen de 15 zile de la data încuviinţării silite sau data când aţi primit somaţia de executare.
Dacă primiţi o simplă notificare din parte băncii sau firmei care a cumpărat creanţa puteţi parcurge PASUL 1.
Există o dilemă antejudiciară: particip şi aştept la un proces colectiv.
ANPC sau acţionez singur sau în proces comun nepublic?
ANPC într-adevar dacă depune o cerere comună poate modifica, anula toate contract