Cota medie de impozit pe venit, la nivel mondial, a crescut cu 0,3 puncte procentuale, arată un studiu realizat de KPMG International, marcând al doilea an consecutiv de creştere, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
Astfel, în anul acesta a fost înregistrat al doilea cel mai mare număr de creşteri ale cotei de impozit (9 ţări), arată studiul KPMG.
Cea mai mare creştere a cotei de impozitare a avut loc în Statele Unite ale Americii (SUA), unde expirarea reducerilor fiscale acordate în timpul administraţiei Bush a adus o creştere a cotei federale, de la 35% la 39,6%, informează comunicatul citat.
Slovenia s-a remarcat prin cea mai mare majorare a cotei, şi anume o creştere de 9 puncte procentuale, de la 41% la 50%, arată sursa citată.
René Philips, Directorul Global al departamentului International Executive Services din cadrul KPMG a declarat: "Vizarea persoanelor cu venituri mari reprezintă pentru guverne o modalitate de a obţine venituri suplimentare şi de a arăta contribuabililor că se iau măsuri corecte şi necesare pentru binele ţării lor".
În India, odată cu introducerea unui nou impozit temporar pentru persoanele cu venituri mari, a fost impusă o taxă suplimentară de 10% din impozitul plătit de persoanele fizice cu un venit anual peste 10 millioane de rupii indiene, conform aceluiaşi comunicat.
De asemenea, Republica Cehă a aplicat un impozit temporar de 7%, sub numele de "suprataxă de solidaritate" pentru veniturile de peste 1.242.432 coroane cehe.
Studiul realizat de KPMG arată că Japonia şi-a majorat cea mai ridicată cotă cu 0,84 puncte procentuale, ca urmare a introducerii unei "Suprataxe Speciale de Reconstrucţie", pe care guvernul japonez a introdus-o pentru a ajuta la finanţarea costurilor de reconstrucţie după marele cutremur din estul Japoniei, din 2011.
În Letonia a fost diminuată cota unică