Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, a declarat cu ocazia Consiliului NATO-Rusia că instalarea elementelor antirachetă va continua, prin montarea, săptămâna viitoare, a unor echipamente în România, în contextul în care divergenţele între cele două părţi continuă.
Prezent la Bruxelles, Chuck Hagel a afirmat, potrivit AFP, că instalarea elementelor antibalistice NATO în Europa va continua, săptămâna viitoare urmând să fie montate radare şi alte echipamente la baza din România.
Şeful Pentagonului a făcut aceste declaraţii în contextul în care la Bruxelles se desfăşoară Consiliul NATO-Rusia la nivel ministerial, iar statele membre ale Alianţei şi Moscova au recunoscut că nu au reuşit să depăşească divergenţele profunde în dosarul sensibil al apărării antirachetă.
"Nu am reuşit să găsim o soluţie comună în acest dosar, iar preocupările ruse rămân, dar vom continua să discutăm", a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la finalul primului Consiliu NATO-Rusia la nivel ministerial din ultimii doi ani.
"Părţile trebuie să continue să discute în mod franc şi direct pentru depăşirea divergenţelor. Nu este un secret că nu am găsit încă modalitatea de a colabora în domeniul apărării antirachetă", a admis secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Programul antirachetă al NATO, bazat pe tehnologie americană, este de mulţi ani principalul subiect de dispută între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia. NATO l-a prezentat ca fiind destinat protejării statelor europene de un eventual atac balistic iranian, dar Rusia îl percepe ca fiind o ameninţare la adresa securităţii sale.
"Înainte de a avea în vedere proiecte comune, am vrea să obţinem garanţii juridice că programul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei", a insistat Serghei Şoigu.
În pofida dosarului sistemului antirachetă, NATO şi Rusia "colaborează în