Când am citit săptămâna trecută ştirea că PLDM vrea să scoată în centrul Chişinăului zece mii de oameni care să manifesteze „pentru o Moldovă Europeană“, într-o acţiune-replică la „revoluţia de catifea“ a opoziţiei comuniste, am crezut că e o glumă. Cu regret, nu e...
Liderul liberal-democraţilor Vlad Filat şi cel al democraţilor Marian Lupu ne-au anunţat „surpriza“ într-o emisiune la care au participat împreună, ceea ce la fel ne-a surprins. Or, chiar dacă de vreo cinci luni au îngropat securea războiului de dragul stabilităţii politice aparente (atât de necesară, e adevărat, pentru ca summitul de la Vilnius să fie un succes pentru Moldova), cei doi foşti înalţi demnitari nu sunt prea convingători când afişează dragoste şi armonie interpartinică.
Să fie clar din start: sunt pentru desfăşurarea unor acţiuni ce ar spori eurooptimismul moldovenilor, i-ar face
să-şi dea seama de beneficiile asocierii la UE pe cei care balansează între Est şi Vest şi i-ar trezi din rătăcire pe cei care se visează doar în „raiul“ euroasiatic al lui Putin. Sondajele sociologice arată că, dacă ar fi puşi să aleagă, doar puţin peste jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, numărul celor care ar opta pentru Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan fiind doar cu un punct procentual mai mic. Aşa că actuala guvernare, declarată pro-UE, are încă mult de lucru.
Şi nu doar până la summitul din noiembrie al Parteneriatului Estic, ci mai ales după. Şi nu doar guvernarea, ci şi societatea civilă, presa şi toţi cei pe care nu-i doare în cot de propria ţară şi încă mai cred sincer că „putem construi Europa acasă“ şi că „viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană“, ca să-i citez pe oficialii noştri (fără ironie o spun).
Doar că trebuie să acţionezi inteligent şi responsabil. Să comun