Unii experţi se declară convinşi că printre cei reţinuţi nu se regăsesc rechinii schemelor frauduloase.
Descinderile de la punctele de vama Albiţa şi Leuşeni par să fi fost, cel puţin ca cifre, eficiente: autoritățile moldovene au reținut 32 de lucrători vamali şi polițiști de frontiera. Pe partea română au fost deschise dosare penale împotriva a 28 de persoane. Lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră sunt suspectaţi de corupere pasivă. Potrivit procurorilor, în schimbul unor controale vamale fictive sau de formă, inculpaţii ar fi pretins şi primit bani de la persoane care transportau colete din Italia spre Moldova sau dinspre Moldova spre Italia. Despre mersul anchetei penale iniţiată de partea moldoveneasca, relatează Alla Ceapai:
Cei 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră reţinuţi ieri pentru 72 de ore se află în izolatorul de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi cel de la Comisariatul general de poliţie, fiind interogaţi astăzi. Procurorul Eduard Harunjen spune că deocamdată suspecţii nu recunosc că ar fi implicaţi în actele de corupţie, iar o parte dintre ei refuză să dea mărturii:
„Procurorii lucrează cu fiecare reţinut în parte, inclusiv cu participarea avocatului, cu interogările, cu înaintarea învinuirilor şi trebui să decidem măsura preventivă. Noi acum lucrăm cu acele probe pe care le-am acumulat timp de 6 luni.”
Ancheta privind activităţile ilegale de la vama Leuşeni a început în luna mai, timp în care, cu implicarea ofiţerilor sub acoperire, au fost adunate probe privind funcţionarea schemei frauduloase de estorcare de bani, potrivit procurorilor. Ieri, ofiţerii de la CNA au efectuat 80 de percheziţii în birourile, automobilele şi domiciliile celor reţinuţi. Au fost găsiţi zeci de mii de euro şi sute de mii de lei, parte dintre care ascunși în plafoanele false ale punctului vamal şi în coşurile de