Vivian Maier (1926-2009) a făcut fotografie de stradă de-a lungul întregii sale vieţi şi, cu toate acestea, nu a cunoscut niciodată celebritatea. Fotografa americană a lăsat în urma sa peste 150.000 de imagini care au devenit populare abia după ce a murit, în 2009.
Lucrările lui Vivian Maier au văzut „lumina“ internetului datorită colecţionarului John Maloof, care a cumpărat o parte din ele de la o veche unitate de vânzare şi a descoperit, astfel, talentul nemăsurat al fotografei din Chicago. Jurnaliştii de la „Huffington Post“ spun că „Vivian Maier nu va cunoaşte niciodată măreţia faimei sale“. Maloof a căutat, însă, să popularizeze cât mai mult munca ei: a lansat un site dedicat fotografiilor de stradă realizate de Vivian, a produs un documentar despre viaţa sa, a organizat expoziţii şi a lansat cărţi pe acest subiect.
El a arătat omul din spatele teancurilor de negative alb-negru: Vivian Maier a fost o dădacă şi o vecină tăcută, care a documentat timp de patru decenii, fără a obosi, viaţa din Chicago. „Subiectul din fotografiile lui Maier este cel mai adesea ordinar, rupt din viaţa de zi cu zi, şi nu cunosc prea mulţi fotografi de calibrul său cărora să le fi reuşit această abordare“, a spus colecţionarul de artă Jeffrey Goldstein pentru „Huffington Post“.
Pe 29 octombrie se va lansa, în SUA, filmul documentar „Finding Vivian Maier/ Găsirea lui Vivian Maier“, regizat de John Maloof şi Charlie Siskel. Totodată, va apărea şi albumul „Vivian Maier: Self-portraits/ Vivian Maier: auto-portrete“, compus din 60 de fotografii ale lui Maier surprinse în reflexiile din vitrinele magazinelor sau în oglinzile coaforului. Volumul îşi propune să atribuie un chip numelui care, în ultimul timp, a atras atenţia întregului univers fotografic.
Plaja insulei Coney, în anii '50. Fotografie realizată de Vivian Maier FOTO NYTimes