Copiii care sunt bătuţi de părinţi obţin rezultate mai slabe la testele de vocabular în comparaţie cu aceia care nu sunt loviţi, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii americani, potrivit latimes.com.
După ce au analizat informaţiile oferite de peste 1.500 de familii, cercetătorii de la Universitatea Columbia au aflat că, dacă micuţii sunt loviţi în prima perioada a copilăriei, riscul de a deveni mai agresivi este mai mare în comparaţie cu alţi copii, dar sunt şi mai predispuşi în a obţine rezultate slabe la testele de vorbire, spre deosebire de cei care nu au fost loviţi.
Pentru realizarea acestui studiu au fost analizaţi copii din 20 de oraşe ale Statelor Unite ale Americii, de la naştere până la vârsta de 10 ani. Mare parte dintre aceştia s-au născut între 1998 şi 2000.
"Doar câteva studii au analizat efectele cognitive ale abuzului fizic", a declarat Michael MacKenzie, profesor asociat la Universitatea Columbia şi coordonator al studiului. "Încă încercăm să determinăm dacă bătaia are un efect direct asupra dezvoltării precoce a creierului sau dacă familiile care îşi bat mai des copiii sunt mai puţin dispuse să le citească acestora şi folosesc un limbaj mai complex".
În cadrul studiului, părinţii au fost întrebaţi despre comportamentul celor mici şi dacă şi-au lovit copiii în ultimele luni. Răspunsul a fost preponderent "da". 57% dintre mame şi 40% dintre taţi au recunoscut că şi-au bătut copiii când aceştia aveau 3 ani, iar 52% dintre mame şi 33% dintre taţi au spus că şi-au bătut copiii când aceştia aveau 5 ani.
Când copiii au împlinit vârsta de 9 ani, părinţii au fost rugaţi să precizeze care este comportamentul lor. De asemenea, cercetătorii le-au dat copiilor un test pentru a le analiza vocabularul.
În cadrul studiului, au fost colectate şi alte informaţii care ar putea influenţa comportamentul şi performanţ