Ministerul Transporturilor are la dispoziţie 1,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte pe cele două coridoare care străbat România şi fac parte din direcţiile de dezvoltare prioritare ale Uniunii Europene, respectiv Coridorul Rin-Dunăre şi Coridorul Orient/Est-mediteraneean.
În urma negocierilor purtate între reprezentanţii Comisiei Europene şi statele membre a fost convenit transferul a 10 miliarde de euro din Fondul de Coeziune, către Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility - CEF), în scopul accelerării procesului de finalizare a coridoarelor prioritare de transport situate pe reţeaua centrală TEN-T. Suma de 10 miliarde de euro este dedicată statelor membre care intră sub incidenţa politicii de coeziune. Alocarea ce revine României din această sumă este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.
Citeşte şi: Lucrări de mântuială Podul Calafat-Vidin, distrus după patru luni de la inaugurare
Astfel, în vederea demarării procesului de selecţionare a unor proiecte prioritare ce pot fi finanţate prin intermediul acestui nou instrument financiar, Ministerul Transporturilor a identificat mai multe variante de lucru, care urmează să fie confirmate prin intermediul Master Planului General de Transport, care va fi finalizat în februarie 2014.
Unul dintre proiectele care va primi finanţare prin intermediul acestui program este reabilitarea căii ferate Craiova-Calafat, care asigură conexiunea cu podul Calafat – Vidin, ca parte integrantă a Coridorului Orient/Est-Mediteraneean, definit prin regulamentul CEF. Studiul de fezabilitate a fost finalizat în anul 2012, iar valoarea totală a proiectului ajunge la 400 miliarde de euro.
Restul sumei, pana la 1,3 miliarde de euro, vizează în primul rând modernizarea celor 16 porturi dunărene şi maritime. „Alocarea celor 1,3 miliarde de euro reprezintă o veste foarte bună pentru România. In