Aşteptările ca dobânda-cheie a BNR să coboare până la 4% pe an în şedinţa din 5 noiembrie dau încredere pieţei.
Dobânzile mai mici reuşesc până la urmă să stimuleze cererea de credite. O demonstreză adevăratul „salt“ de 2% înregistrat de creditul în lei în septembrie pe fondul înjumătăţirii dobânzii ROBOR la trei luni – referinţa principală pentru costul creditului în lei - faţă de nivelul de la sfârşitul lui 2012.
Principalul motor de creştere a fost creditul corporate care a urcat cu 2,6% faţă de august, respectiv cu 2,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
În două luni clienţii companii au luat credite noi în moneda naţională de 1,6 mld. lei în condiţiile în care ROBOR la trei luni a intrat sub pragul de 4% pe an în prima parte a lui august şi a rămas acolo, apropiindu-se în prezent de 3% în aşteptarea şedinţei de politică monetară de la BNR din
5 noiembrie de la care analiştii aşteaptă o reducere de încă un sfert de punct procentual a dobânzii-cheie, până la 4% pe an.
BNR s-a angajat la începutul verii să-i contrazică pe bancherii care susţineau că nu există cerere de credite indiferent de nivelul dobânzii.
Chiar şi creditul în lei pentru persoane fizice a urcat cu 1% în septembrie, inclusiv ca efect al deciziei ca ipotecarele din programul Prima casă să fie vândute exclusiv în lei. Creditarea în lei porneşte însă de foarte jos, aşa că per total creditul privat a consemnat luna trecută o scădere anuală de 3,3%.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.10.2013 Aşteptările ca dobânda-cheie a BNR să coboare până la 4% pe an în şedinţa din 5 noiembrie dau încredere pieţei.
Dobânzile mai mici reuşesc până la urmă să stimuleze cererea de credite. O demonstreză adevăratul „salt“ de 2% înregistrat de creditul în lei în septembrie pe fondul înjumătăţirii dobânzii ROBO