Preţul carburanţilor la pompă s-ar putea reduce cu 4-5% în condiţiile unei ieftiniri a prețului petrolului cu 8,5%, dublată de o întărire marginală de 2% a leului în raport cu dolarul, se arată într-o analiză a XTB România.
Estimarea ia în calcul ponderea costului cu țițeiul în prețul final al combustibililor, precizează Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România.
"Prețul petrolului ar putea scădea semnificativ până la finalul anului dacă în săptămânile următoare vor exista semnale clare de ridicare a sancțiunilor aplicate Iranului, iar OPEC nu va impune o reducere importantă (peste 1 milion de barili/zi) a producției. Astfel, preţul ar putea scădea cu 7-10%, de la aproximativ 110 dolari/baril către cotații sub 100 dolari/baril. În același timp, există o serie de factori - precum continuarea politicii relaxate a Rezervei Federale, tendințele de creștere mai lentă a ofertei în raport cu cererea și semnalele pozitive din China - care pot reorienta investitorii către cumpărare, ceea ce ar determina o creştere a preţului cu 3-5%", se mai arată în comunicatul remis redacţiei.
În ultimele luni, prețul petrolului Brent, tranzacţionat la Londra, a fost influențat de tensiunile din Siria care amenințau să degenereze într-un conflict internațional, care ar fi cuprins întreg Orientul Mijlociu, potrivit sursei citate. Însă, acordul internațional cu privire la distrugerea armelor chimice ale regimului de la Damasc au făcut ca atmosfera să se mai detensioneze, iar acest lucru s-a făcut simțit pe piețele internaționale, astfel că prețul petrolului a scăzut cu aproape 7%, de la vârful de peste 117,3 dolari/baril înregistrat pe 28 august la la aproximativ 109 dolari/baril în data de 18 octombrie.
"Piețele par astfel dispuse să ignore riscul escaladării conflictului, lăsând petrolul fără susținere la cumpărare pe argumente geopolitice. Pe de altă parte, negocier