Dacă compania ar extrage gaz la nivelul producţiei anului trecut şi la preţurile de vânzare din 2012 şi asta până la epuizarea rezervelor dovedite şi probabile (încă 12 ani), micii acţionarii ar acumula din dividende doar 27,3 lei/acţiune deşi subscriu la preţul maxim din ofertă, de 32 lei. Variabilele apar odată cu liberalizarea preţurilor şi influenţa asupra cererii, politica de redevenţe, taxarea profiturilor.
În această perioadă suntem bombardaţi cu tot soiul de reclame şi îndemnuri de a deveni investitori participând la oferta publică Romgaz. Cine are economii de cel mult de 320.000 lei va participa pe tranşa de retail, unde micii investitori pot subscrie între 100 şi 10.000 acţiuni la preţ fix, de 32 lei acţiune. Preţul la care vor primi însă acţiunile poate varia între 24-32 lei în final deoarece valoarea la care se închide oferta este determinată de preţurile la care vor subscrie marii investitori, cei care au alocate 85% din titlurile din ofertă (ei pot alege preţul de subscriere între limitele intrvalului amintit mai sus). Ce primesc micii investitori pentru cei 32 lei plătiţi pentru o acţiune subscrisă?
Dividendul din 2012 a fost de 2,7 lei/acţiune brut, deci 2,3 lei net. Dacă Romgaz ar extrage cantitatea de gaze din 2012 (5,6 miliarde metri cubi), rezervele dovedite şi probabile i-ar asigura exploatarea pentru 12 ani. Asta pentru că rezervele dovedite sunt de 62 miliarde mc iar cele probabile de aproximativ 13 miliarde mc (în acest din urmă caz probabilitatea exploatării integrale este însă de numai 50%, conform prospectului). Trăgând linie, plăteşti în final între 24-32 lei acţiune, primeşti din dividende doar 27,6 lei (2,3 x 12) dacă piaţa “îngheaţă” în starea din 2012. La asta se adaugă şi discountul oferit micilor investitori (5% în primele 5 zile ale ofertei, 3% ulterior). Refăcând calculele cu discountul maxim inclus, plăteşti