Bursa poate fi primită de orice student, în funcţie de criteriile stabilite de universitate sau facultate, pe baza rezultatelor academice sau a situaţiei sociale/medicale.
În prezent, în România există mai multe tipuri de bursă. Ne referim aici la burse de performanţă, sociale, de studiu şi de merit.
Bursele sociale sunt burse acordate studenţilor care au o situaţie financiară sau socială precară, tipic celor din familii în care venitul/membru nu depăşeşte salariul minim pe economie.
Pentru obţinerea unei astfel de burse se întocmeşte un dosar care, de obicei, cuprinde o adeverinţă de la locul de muncă al părinţilor, sau cupoane de pensie dacă este cazul, în care să fie indicate veniturile în ultimele 3 luni. Adeverinţa de la primărie care să ateste faptul că familia are/nu are pământ şi au sau nu venituri de pe acest pământ, certificat de deces al părin-telui(ilor) dacă este cazul. Adeverinţă de la fisc care să arate că familia nu are nicio firmă înregistrată. Adeverinţe de student/elev pentru fraţi cu precizarea dacă iau bursă. Declaraţie pe proprie răspundere a familiei că nu beneficiază de alte venituri. Declaraţia se poate face la un notariat.
De asemenea, se recomandă ataşarea unei anchete sociale la dosar.
În general, la acordarea burselor sociale au prioritate studenţii cu diazabilităţi (dosar medical) şi cu situaţie materială proastă, cei care vin de la casele de copii, cei cu unul sau ambii părinţi decedaţi.
Unele universităţi acordă bursele sociale doar studenţilor integralişti.
Bolile care se încadrează pentru bursa socială sunt: TBC, diabet, miopie gravă, boli maligne, boli imunolo-gice, sindromuri de malab-sorbţie grave, HIV, insuficienţă renală cronică, SIDA, astm bronşic, spondilita anchilo-zantă, epilepsie, reumatism articular, cardiopatii congenitale, hepatită cronică.
Bursele de studiu sunt burse dest