* Banca de Stat a Chinei vrea să îşi înfiinţeze o filială în România
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ezită să semneze un protocol propus de asociaţiile din industria cărnii ce prevede stabilirea unor măsuri concrete pentru reducerea TVA la carne în anul viitor, spun surse din industrie. Trei organizaţii din industria cărnii au iniţiat în urmă cu o lună discuţii cu ministrul de resort privind un acord în vederea găsirii unor iniţiative concrete de reducre a TVA la carne în 2014. Acest document ar trebui semnat vineri în cadrul târgului internaţional Carnexpo 2013. Sursele noastre ne-au spus că ministrul a fost iniţial de acord cu asumarea acestui protocol. Săptămâna aceasta, însă, se pare că nu mai este sigur. Domnia sa ar fi telefonat din Israel, unde se află într-o delegaţie, solicitând reprezentanţiilor care au propus protocolul să schimbe denumirea acestuia, potrivit aceleaşi surse. Acum ministrul Agriculturii ar dori să semneze pentru combaterea evaziunii fis¬cale în industria cărnii şi nu explicit pentru reducerea TVA-ului.
Cei cu care am vorbit din industria de profil ne-au spus că atitudinea ministrului ar putea avea două motivaţii. "Fie ministrul vrea să obţină mai mult sprijin înainte de a semna protocolul, fie doar tergiversează lucrurile şi evită să îşi asume responsabilitatea", au comentat oameni din industrie. Cu toate acestea, producătorii de profil nu îşi pierd speranţele: "Noi sperăm că, după analiza care va fi făcută la sfârşitul acestui an, în a doua jumătate a anului viitor, să avem TVA redus la carne. De fapt, a fost şi o promisiune înainte de alegeri a actualului Guvern că va face acest lucru", a subliniat directorul general al Cris-Tim, Radu Timiş.
Sectorul cărnii este următorul vizat pentru reducerea TVA la 9%, după ce această măsură a fost adoptată în domeniul panificaţiei în septembrie anul curent,potrivit totur