A aflat despre România de la tatăl său, un medic parizian care a emigrat în Franţa în 1921. Acum a venit să vadă cu propriii ochi aceste locuri, dar, mai ales, să afle, din registrele de stare civilă, cine i-au fost strămoşii.
Este povestea profesorului Alain Sobel, preşedintele Clinicii de Imunologie din Paris, aflat, zilele acestea, pentru a treia oară în Sălaj, în încercarea de a-şi găsi rădăcinile româneşti. Îl ajută Daniel Stejeran, directorului Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, care ne spune că prima oară imunologul a venit aici în 2007. S-a întors în mai, anul acesta, iar acum a revenit, şi mai hotărât să afle cât mai multe despre strămoşii lui din România.
Stejeran spune că demersul lui Alain Sobel are la bază faptul că el provine dintr-o familie de evrei. "În iudaism, există un comandament: rădăcinile să nu fie uitate niciodată", explică el. Iar cum rădăcinile sale se aflau la mii de kilometri distanţă, el s-a decis, acum, să vină să le caute. "Este incredibil cât de multe date am reuşit să găsim - certificate de naştere, de căsătorie, de deces ale bunicilor, ale străbunicilor. Domnul Sobel a reuşit să îşi completeze arborele genealogic din partea tatălui. Urmează, acum, să facă acelaşi lucru în Ungaria, de unde provine mama sa", completează directorul Muzeului Holocaustului.
Sobel a fost primit de primarul Şimleului, Septimiu Ţurcaş
Tatăl său, jibouan la origine
Potrivit lui Daniel Stejeran, tatăl lui Alain Sobel provenea dintr-o familie numeroasă de evrei maghiari, Szobel, din Jibou. În 1921, acesta a emigrat în Franţa, unde a avut inspiraţia ca, înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial, să-şi schimbe numele în Sobel, ceea ce l-a salvat de la moarte în timpul Holocaustului.
Nu aceeaşi şansă au avut-o părinţii săi, bunicii lui Alain, care au fost deportaţi din