Sărbătoarea de Halloween şi-a făcut loc şi la noi, în România, din 1990 încoace. Pentru cei care vor să pătrundă cât mai adânc în atmosfera vechii sărbători de origine celtică, există câteva locuri unde se pot încerca senzaţii tari în noaptea de 31 octombrie. Iar dacă timpul şi mijloacele nu sunt suficiente pentru a ajunge acolo, există destule legende despre acele locuri.
Halloween este o sărbătoare de origine celtică. Echivalentul sărbătorii creştine este "Ziua tuturor sfinţilor", care este sărbătorită pe 1 noiembrie, şi care este asociată cu Halloweenul în creştinismul modern, în special cel catolic şi protestant. În unele ţări, cum este Suedia, de pildă, sărbătoarea se ţine în prima sâmbătă din luna noiembrie.
Sărbătoarea cu echivalent creştin a fost răspândită în lumea occidentală în secolul al XIX-lea, de către imigranţii irlandezi din Statele Unite ale Americii. Simbolul sărbătorii este dovleacul sculptat, în care se pun, de obicei, lumânări aprinse şi care a fost "botezat" Lanterna lui Jack.
Din ritualul comic-horror fac parte deghizările - în special ale copiilor - în vrăjitori, mumii, spirite sau alte personaje de acest fel. Petrecăreţii colindă pe la casele oamenilor şi rostesc formula "Păcăleală sau dulciuri", înţelegând prin acesta că aceia care nu le vor oferi colindătorilor dulciuri, aceştia le vor face o farsă.
Hotelierii din lumea întreagă vin în ajutorul petrecăreţilor de Halloween şi le propun celor mai "tari de înger" câteva locuri unde ar putea intra în atmesfera acestei sărbători. Este vorba despre hoteluri şi alte locuri bântuite, unde amatorii de senzaţii tari ar putea petrece noaptea de Halloween.
Fantomele din Europa
În România, cea mai indicată "reşedinţă" pentru noaptea de Hallowwen este faimosul Castel Bran, cunoscut în Occident ca fiind Castelul lui Dracula. Site-urile turistice îl recomandă în mod ex