Lucrările de pictură, tapiserie și de artă monumentală ale Mariei Mihalache Blendea pot fi admirate în colecții de stat și particulare din din Franța, Italia, SUA, Germania, Africa de Sud, Olanda și Canada. Fiica sa, Adriana, este recunoscută pentru restaurare monumente și pictură, stagiile de la Luvru și Versailles fiindu-i puncte de lansare.
Maria Mihalache Blendea este un nume greu în tapiseria modernă. Născută în satul Averești, comuna Ion Creangă, Maria Mihalache Blendea a absolvit, în 1957, Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, secția textile. A urcat toate treptele didactice, ajungând șef de catedră în cadrul institutului. A făcut specializări la Academia de Arte din Roma (1966 – 1977), la Berlin, și studii și cercetări în Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Iugoslavia, Olanda și Rusia. Începând din anul 1957, a organizat, neîntrerupt, expoziții personale de pictură, tapiserie și lucrări de artă monumentală, dar și expoziții de grup, în marile orașe ale țării și ale lumii, numeroase lucrări aflându-se în colecții de stat și particulare din Franța, Italia, SUA, Germania, Africa de Sud, Olanda și Canada. A participat la numeroase tabere de creație, a fost răsplătită cu premii și distincții și figurează în cataloage de artă.
Fiecare lucrare a Mariei Mihalache Blendea reprezintă un univers în sine, cu simboluri reprezentate inspirat și concis, fiind rezultatul dialogului interior al artistului de-a lungul întregii sale vieți.
Maria Mihalache Blendea a proiectat ansamblul de opt tapiserii monumentale pentru Muzeul Țării Crișurilor, din Oradea, intitulat ”Anotimpuri”, montate în urmă cu 41 de ani. Împreună cu soțul ei, Constantin Blendea, fost decan al Facultății de Arte Plastice, a lucrat, între 1972 – 1973, la mozaicul pentru Spitalul Municipal Constanța.
Fiica familiei Blendea, Adriana, a călcat pe