Fracturarea hidraulica a mai fost folosita in Romania pentru prima data cu mai bine de 50 de ani in urma in zacamintele conventionale, dar problema acum este ca lipsa unui stat puternic si interesele particulare determina atitudini emotionale, fara sa se cunoasca cat rau sau cat bine poate aduce exploatarea gazelor de sist pentru romani si pentru Romania, afirma Dumitru Chisalita, expert energie eficienta.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dumitru Chisalita atrage atentia ca nu exista o analiza stiintifica privind avatajele si pericolele pe care le-ar aduce gazele de sist in Romania, analiza care sa fie supusa dezbaterii publice. Discutia de acum are la baza in principal pozitia unor politicieni fata de acest subiect.
Dezbaterea aceasta ar trebui sa raspunda in principal la cateva intrebari esentiale referitoare la poluare, la epuizarea resurselor de apa, la gestionarea apelor uzate, la pretul gazelor, dar si la diponibilitatea oamenilor de a accepta preturi mai mari pentru a asigura protectia mediului, spune Dumitru Chisalita.
El apreciaza ca "aceste proteste nu sunt exclusiv ecologiste, ele se bazeaza pe sensibilitatea publicului la acest subiect si sunt folosite de anumite cercuri".
Metoda fracturarii hidraulice a mai fost folosita in Romania?
Manualul Inginerului Petrolist, volumul 45, aparut la Editura Tehnica in anul 1957, prezenta principiul de fracturarea hidraulica, principiu care nu s-a modificat pana in prezent. Scopul fracturarii hidraulice este de a mari cantitatea de gaze care curge dinspre zacamant catre suprafata.
Fracturarea hidraulica a fost folosita in Romania pentru prima data cu mai bine de 50 de ani in urma in zacamintele conventionale. In anii '50 au fost efectuate fracturari hidraulice la sonde de pe zacamintele Zemes, Tazlau si Moinesti. Intre anii 1993-1995 au fost deru