În timp ce Germania şi Franţa încearcă să reducă dependenţa de energia nucleară, Londra a decis să construiască două centrale, după 20 de ani de la ultima experienţă de acest gen. O alegere riscantă, a cărei pertinenţă economică poate fi totuşi înţeleasă, scrie „The Daily Telegraph“.
Acordul care stârneşte controverse, semnat între firmele franceze de energie EDF şi Areva şi partenerii lor din China, de a construi două noi centrale nucleare la Hinkley Point, în Somerset, în sud-vestul Angliei, va crea 25 000 de locuri de muncă, atât de necesare, dar vine cu un cost ridicat: preţul electricităţii asigurat operatorilor, dublu faţă de cel al pieţei; îngrijorarea legată de importanţa investiţiei chineze în proiect - între 30 şi 40% din costul global, şi mai mult decât orice, riscurile pentru mediu, inerente energiei nucleare.
„Plătim poate un preţ ridicat pentru o nouă centrală nucleară, dar cel puţin, ea ne va furniza o certitudine care ne lipseşte de mult timp”, scrie The Daily Telegraph, dar „pentru a atrage companiile publice chineză şi pe cea franceză, a trebuit să le oferim munţi de aur”, notează publicaţia.„Cum se face că o naţiune cândva lider mondial în tehnologia nucleară, care s-a bucurat de resurse abundente de carbon, petrol şi gaz, poate să devină dependentă de Franţa şi China pentru a-şi păstra luminile aprinse? Ne aflăm în această poziţie pentru că politica noastră energetică, este de mai multe decenii o brambureală”, concluzionează „The Daily Telegraph.
UE va verifica dacă Londra respectă normele acordării unui ajutor de stat
Comisia Europeană (CE) va examina dacă proiectul companiei EDF de construire a două centrale nucleare în Marea Britanie, cu ajutor public, corespunde normelor privind acordarea unui ajutor de stat, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al CE, citat de AFP.
Guvernul britanic ş