De 5 ani nu au mai fost introduse la compensare medicamente noi
Pe actuala listă există produse care ar trebui scose de la compensare, întrucât nu mai au indicaţii pentru afecţiunile specificate în listă
Cepoi: Avem o grămadă de medicamente care nu reprezintă un risc financiar pentru pacienţi. Trebuie regândit modul de compensare
Lista de medicamente compesate începe să ridice din ce în ce mai multe probleme, în contextul în care nu au mai fost introduse noi molecule de cinci ani, iar unele produse farmaceutice care sunt oferite gratuit pacienţilor nu mai au indicaţii pentru afecţiunile specificate în listă, chiar existând efecte nagative.
Ieri, în cadrul unei eveniment organizat de Asociaţia Local American Working Group (LAWG), formată din companiile farma din SUA prezente în România, Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat că la ora actuală ne aflăm la un moment de răscruce în care un număr mare de molecule noi aşteaptă un verdict privind introducerea pe lista de medicamnete compensate. Conform lui, faptul că lista nu a mai fost actualizată de cinci ani produce costuri bugetare importante, iar procedura de evaluare a medicamentelor nu este încă finalizată. "Actualizarea din cinci în cinci ani este una sincopată care produce costuri importante pentru sistem", a spus acesta, explicând că este nevoie de luni de zile pentru ca să se dea un verdict pentru o nouă moleculă.
Cristian Buşoi, preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a afirmat că totuşi această perioadă este una bună pentru a se lua o decizie privind actualizare, întrucât acum se construieşte bugetul pentru 2014. "Trebuie să ştim ce cheltuieli vom avea pentru a nu mai exista sincope în aprovizionare cu medicamente", a declarat preşedintele CNAS.
Potrivit unui studiu realizat de Local American Working Group (LAWG), Institut