Extinderea unei exploatări miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia este blocată în instanţă de activiştii uneia dintre cele mai cunoscute organizaţii militante împotriva poluării, Greenpeace. Aceştia au atacat în instanţă o decizie a Complexului Oltenia şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, care vizează scoaterea din fondul forestier a unei suprafeţe de 80 de hectare de pădure aflate în faţa Carierei Pinoasa. Procesul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în fază de recurs, o decizie urmând să se dea în 22 noiembrie. Activiştii Greenpeace nu sunt la prima acţiune de acest gen, ONG-ul având, se pare, o afinitate pentru termocentrala de la Rovinari pentru că, în ultimii doi ani, a acţionat-o în judecată de două ori, a protestat urcându-se pe unul din turnurile de răcire şi foloseşte imaginea ei în campaniile împotriva energiei pe bază de lignit.
Procesul care pune în pericol extinderea Carierei Pinoasa a fost intentat în luna mai, la aproape o lună de zile de când Complexul Oltenia a anunţat public că urmează să fie scoasă din fondul forestier o suprafaţă de pădure pentru a putea permite avansarea excavatoarelor. Potrivit anunţului postat pe site-ul unităţii, este vorba de 80 de hectare de pădure aflată în cadrul Ocolului Silvic Târgu-Jiu în zona Strâmba, aflat pe teritoriul a două comune, respectiv Fărcăşeşti şi Câlnic, defrişările fiind un lucru cu care Greenpeace nu este de acord. Astfel, în data de 9 mai, au atacat în instanţă proiectul de scoatere din circuitul forestier, acţiunea fiind demarată în colaborare cu Asociaţia Bankwatch, un alt ONG care militează împotriva energiei produse folosind combustibili fosili.
Demersul celor de la Greenpeace şi Bankwatch nu a fost însă unul încheiat cu succes, cel puţin nu la Tribunalul Bucureşti, unde au demarat acţiunea împotriva CEO şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului, cea care şi-a dat avi