Dupa zece ani un premier roman este primit oficial la WDC/USA. Chiar ma intrebam cand se va intampla asta. Stiam ca diplomatia romaneasca face eforturi ca Ponta sa primeasca o invitatie. S-a intamplat acum si e un semn bun pentru el. Casa Alba a vrut sa il cunoasca pe omul forte de la Bucuresti, noua stea a politicii romanesti. Este sau nu cel cu care trebuie sa negocieze ? Este sau nu omul deciziilor? E fiabil!? E de incredere? Cine va fi partenerul lor dupa 2014 ? E prezidentiabil? Trebuie sustinut sau nu !?
Sunt dosare de mai multe tipuri pe care Ponta le-a discutat in afara de propriul sau dosar 1./ afacerile politice, politica de aliante 2./ afacerile private, sprijinirea marilor companii americane in Romania 3. /afacerile militare - scutul antiracheta, bazele de la Agigea si aeroportul Kogalniceanu, corpul expeditionar roman din Irak si Afganistan, colaborarea serviciilor secrete. 5./ afacerile energetice, americanii fiind interesati sa slabeasca dependenta de Moscova. La acest capitol Romania ar putea juca un rol important cu propriile ei resurse.
E capabil Victor Ponta sa ii serveasca, sa rezolve aceste dosare complicate!? Sau trebuie sa aleaga pe altcineva? Ca pentru un un maritis, Ponta s-a dus “la vedere”, ca sa fie vazut, masurat, cercetat si eventual acceptat, chiar “uns”. Veche traditie cand sefii nostri au trecut pe la Istanbul sau Moscova. E destinul tarilor mici sa isi gaseasca un patron puternic, sa fie vasale, pentru a supravietui. Vom vedea daca vizita la WDC a avut rezultate concrete, dar dupa ceva timp. Nu mai devreme de 2014.
A fost un moment bine ales de partea americana pentru aceasta vizita. Se incheie al doilea mandat al lui Basescu, care a fost omul lor in zona de la inceput cand a scos formula axei Bucuresti-Londra-Washington. Axa nu a functionat nici o zi pentru ca pur si simpu partenerii habar nu au avut ca sunt i