Victor Ponta a participat miercuri, 23 octombrie, la semnarea unui acord ce prevede continuarea cooperării între Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, Ministerul Educației Naționale din România și Institutul “Eli Wiesel”.
“Eu am recunoscut că prima dată am avut acces la date privind Holocaustul din România aici la dumneavoastră și că, în mod sigur, la fel ca și cei din generațiile mai mari, din generația mea, au constatat că la școală s-au evitat părțile sensibile ale istoriei. Cred că avem obligația de a ne asuma trecutul, așa cum este el, și de a spune întotdeauna și lucrurile rele. Cred că singurul lucru rușinos este să nu recunoști, să nu accepți istoria. Și cu sprijinul dumneavoastră și cu sprijinul ministerului Educației sunt convins că generațiile noi vor fi mai bine educate și mai bine informate fără niciun sentiment suplimentar de vinovăție, ci doar asumând istoria și cunoscând-o pentru a nu mai accepta niciodată, nu repetarea sa, dar nici măcar cosmetizarea sa, ceea ce cred că este foarte important”, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres, la finalul ceremoniei de semnare a acordului cu Muzeul Memorial al Holocaustului în timp ce efectua un scurt tur al muzeului.
Radu Ioanid, șeful diviziei de cercetare arhivistică din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, cel care l-a însoțit pe premier în periplul său muzeal, a declarat, la rândul său, că în ceea ce privește Holocaustul nu se poate vorbi de vinovăția unui popor, ci de a unui regim politic. “Mă bucur că ați folosit cuvântul vinovăție pentru că punctul nostru de vedere a fost întodeauna că nu este vorba de vinovăția unui popor, este vorba de vinovăția unui regim politic”, a spus Radu Ioanid.
Șeful diviziei de cercetare arhivistică din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului a oferit în cadrul prezentării făcute premierului și presei române