Peste o treime din şomerii ţărilor bogate sunt fără un loc de muncă de mai bine de un an. De la începutul crizei financiare, numărul şomerilor pe termen lung s-a dublat până la aproape 17 milioane, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
În Spania, un număr uimitor de trei milioane de oameni nu mai lucrează de peste 12 luni, aproximativ acelaşi număr ca în America, a cărei forţă de muncă este considerabil mai mare.
Problema poate fi de sine statatoare. Abilităţile se deteriorează atunci când acestea nu sunt folosite; şomerii sunt descurajaţi, iar angajatorii sunt mai puţin înclinaţi să îi angajeze. Cu toate acestea, câteva ţări europene au înregistrat un declin al ratei şomajului pe termen lung.
În Germania, redresarea economică şi reformele aduse pieţei muncii au scăzut numărul şomerilor cu aproape un milion faţă de sfârşitul anului 2007. Şi Elveţia, unde rata şomajului abia trecea de 4%, a găsit locuri de muncă pentru cei cu perioade prelungite de ajutoare de şomaj.
Pentru majoritatea ţărilor OCDE, totuşi, proporţia ridicată şi în creştere a şomerilor pe termen lung este o ameninţare pentru creşterea economică.
SURSA: The Economist