Începând din luna august, dacă vrei să vinzi sau să închiriezi o locuinţă, trebuie să ai certificatul energetic. Dacă nu dispui de acest document, orice contract de vânzare –cumpărare sau de închiriere devine nul. Ing. Marina Bălan, auditor energetic atestat în cadrul firmei ViaCasa, ne spune ce trebuie să facem pentru a intra în posesia acestuia.
Unde găseşti un auditor energetic?
Lista auditorilor energetici se regăseşte pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Aici figurează auditorii energetici din întreaga ţară. Însă, există încă multe persoane care nu au acces la internet. Acestea pot afla informaţii cu privire la auditorii energetici de la notari, agenţi imobiliari sau cadastrişti. Dacă vrei să-ţi vinzi locuinţa sau să o închiriezi, va trebui să intri în legătură cu câteva dintre aceste persoane care te vor ajuta să găseşti un auditor energetic.
De ce acte ai nevoie?
Doar de cadastrul locuinţei! „Certificatul energetic nu se emite pe numele proprietarului, ci pe adresa la care se află apartamentul sau casa. De fişa cadastrală avem nevoie pentru că aceasta arată, în mod oficial, suprafaţa apartamentului sau a casei", explică Marina Bălan.
Auditorul energetic măsoară lungimea şi înălţimea pereţilor exteriori şi a ferestrelor
Ce verificări face auditorul în casă?
Vizita ce se efectuează la apartament (clădire) durează în funcţie de suprafaţa care trebuie inspectată (în cazul apartamentelor, maximum 30 de minute). „Notăm suprafaţa utilă a locuinţei, măsurăm lungimea şi înălţimea pereţilor exteriori şi a ferestrelor şi verificăm instalaţiile termice şi sanitare. Se notează dacă apartamentul este dotat cu apometre şi repartitoare şi tipul tâmplăriei exterioare (PVC, aluminiu, lemn). De asemenea, trebuie să ştim care este sistemul de încălzire al locuinţei: termoficare sau ce