Primul program din România de studii de master profesional pentru asistenți medicali generaliști s-a încheiat cu rezultate meritorii pentru toți cei 50 de asistenți licențiați care s-a specializat, în perioada noiembrie 2010 - octombrie 2013, în anestezie, terapie intensivă și îngrijirea unui bolnav aflat în stare critică.
UMF "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca a inițiat și coordonat acest proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), iar instituțiile partenere au fost UMF "Carol Davila" din București, UMF din Târgu-Mureș și Spitalul Județean de Urgență din Cluj-Napoca. Cele trei programe parcurse în cadrul proiectului au fost acreditate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățamântul Superior (ARACIS).
Conf. univ. dr. Daniela Ionescu de la UMF Cluj-Napoca a arătat că prin acest proiect au fost oferite și 30 de burse masteranzilor înscriși la cele trei programe, bursele fiind acordate în ordinea mediilor obținute la examenul de admitere la masterat. Totodată, au fost finanțate schimburile de experiență ale studenților în centre cu tradiție în derularea unor programe de învățământ în domeniul îngrijirilor oferite pacienților în terapia intensivă și în medicina de urgență, precum Novara (Italia), Porto (Portugalia) și Paris (Franța).
Asistenții licențiați masteranzi sunt din Cluj-Napoca, Galați, București, Botoșani, Satu-Mare, Sibiu, Timișoara, Craiova, Brașov și Suceava. Ei au deprins în cadrul masteratului și cunoștințe despre cercetarea științifică pe durata îngrijirilor medicale. Derularea proiectului le-a oferit studenților și ocazia de a publica, fie ca autori, fie ca și co-autori, un număr de opt articole în prestigioase reviste medicale indexate în baze de date internaționale ISI (Institute for Scientific Information), informează Agerpres.
În același timp, o parte