Atmosferă încărcată de emoţie la deschiderea festivă a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi. Prima seară “FILIT” petrecută pe scena Teatrului Naţional în compania amfitrionului Cătălin Sava a fost marcată de discursurile invitaţilor, care au lăudat evenimentul de talie internaţională ce tocmai a luat fiinţă la Iaşi.
Dan Lungu, directorul festivalului, a fost primul care a urcat pe scenă, vizibil emoţionat. “Mă simt ca la o aniversare, când eşti copil şi te bucuri că ţi-au venit toţi invitaţii”, a spus apreciatul scriitor. Mai apoi, Lungu şi-a luat angajamentul de a “monitoriza” vorbele celor ce vor prelua microfonul, pentru a trage câteva concluzii. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general, a fost cea care a reliefat importanţa literaturii în viaţa tinerei generaţii, care ia pentru prima oară pulsul oraşului în dimensiunea lui culturală. “Între educaţie şi cultură, punţile sunt în dublu sens. Am devenit parteneri cu tot sufletul, cu toată emoţia şi cu dorinţa de a retrezi interesul elevilor pentru lectură, pentru literatură. În general, noi, profesorii de română, le spunem să uite de fiinţa biografică a autorului şi să intre în mecanismele textului. De data aceasta îi invităm să iasă în stradă, să descopere pulsaţia culturală a oraşului şi să aibă întâlniri astrale cu scriitorii”, a punctat Camelia Gavrilă.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi-a exprimat admiraţia faţă de iniţiativele pline de creativitate ale ieşenilor, descriind oraşul ca pe o “republică a literelor”. “Ştiţi doar că Iaşul este o capitală internaţională a literelor, cel puţin la scara regională a Estului şi Sud – Estului Europei, încă din secolul XVII. Ceea ce ţine însă de secolul XXI este acest festival! Asta spune câte ceva nu numai despre Iaşi, dar şi despre maturitatea societăţii româneşti în ansamblul ei”, a afirmt Daniel Barbu. T