Turiştii au revenit în oraşele est-europene în ultimii doi ani după ce în 2009 şi 2010 criza îi determinase să călătorească mai puţin, iar odată cu ei s-au întors şi investitorii de pe piaţa hotelieră din regiune. Creşterea ratelor de ocupare şi a tarifelor medii a fost principalul argument care a convins investitorii străini să devină mai activi pe piaţa tranzacţiilor hoteliere, dar nici şantierele de construcţii nu lipsesc din peisaj, scrie revista BUSINESS Construct.
Moscova, un oraş cu aproape 12 milioane de locuitori, are în prezent cele mai multe hoteluri aflate în construcţie în regiune, respectiv 29 de proiecte care însumează circa 7.600 de camere, potrivit datelor companiei de cercetare TopHotelProjects. Kiev, Capitala Ucrainei, ocupă poziţia a doua în clasament, cu zece proiecte mari cu 2.700 de camere, urmată de Varşovia, unde sunt în construcţie şase hoteluri mari care însumează 1.500 de camere.
Efervescenţa de pe piaţa hotelieră din Europa Centrală şi de Est a apărut după o perioadă de doi ani (2009 şi 2010) în care tranzacţiile au fost practic îngheţate, iar multe proiecte noi (mai ales cele aflate într-o fază incipientă de dezvoltare) au fost amânate din cauza accesului dificil la finanţare. Acum, investitorii au prins curaj pentru că ratele de ocupare, care scăzuseră chiar şi la 50% pe unele pieţe la începutul crizei, au revenit spre nivelul de 70%, iar tarifele medii au crescut.
Sportul a scos piaţa hotelurilor din criză
Evenimentele sportive au fost în ultimii doi ani şi rămân în continuare un factor important de coagulare a pieţei. Olimpiada de Iarnă care se va desfăşura la începutul anului viitor la Soci, în Rusia, este următorul eveniment sportiv major cu impact asupra pieţei hoteliere. Nu mai puţin de 17 hoteluri sunt în construcţie şi urmează să fie finalizate înainte de competiţia sportivă, potriv