Întreaga presă suedeză a luat notă de participarea românească
Ce a însemnat pentru România să fie oaspete de onoare a Târgului de Carte de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia?
O șansă unică de a-și face cunoscută cultura, în general, și literatura, în special, în țara în care se decernează Premiile Nobel și asta chiar în perioada care precede acordarea Premiului pentru Literatură și când pulsul mediatic și pronosticurile ajung la cote maxime. Cele aproape 22.000 de persoane care au vizitat standul României, la care se adaugă alte câteva mii care au urmărit programele în care au fost implicați participanți români, au putut să cunoască ce are mai bun literatura română de astăzi, precum și tradițiile acesteia. Programul României la târg a inclus, însă, pe lângă seminarii pe teme relevante pentru literatura și cultura română și altele din domeniul filosofiei, istoriei, științelor sociale și lingvisticii, manifestări menite să ofere publicului suedez o imagine mai nuanțată a României.
Deosebit de impresionante au fost ecourile participării românești în Suedia, de exemplu numărul articolelor apărute, atât înainte, cât și în timpul târgului sau faptul că principalele două cotidiane naționale, Dagens Nyheter și Svenska Dagbladet, au avut România drept cap de afiș al edițiilor lor culturale pe toată perioada târgului. Practic, întreaga presă suedeză, de la ziare naționale la reviste, de la TV la radio, a luat notă de participarea românească și de noile apariții editoriale.
Ce au putut găsi vizitatorii la standul României de la târg? Și care au fost evenimentele cap de afiș?
La stand am expus cărțile tuturor scriitorilor invitați la târg, atât în limba suedeză, cât și în limba română, iar acolo unde a fost cazul, și în alte limbi străine. Mulțumesc cu această ocazie editurilor românești