Disputele privind utilizarea sau nu a organismelor modificate genetic(OMG) reprezintă, în fapt, un conflict de interese economice şi nu are nicio legatură cu siguranţa alimentelor, a spus ieri Ioan Popa, proprietarul celui mai mare producător de carne de pui din ţara noastră, Transavia.
Potrivit domniei sale, în acest conflict sunt implicaţi, pe de o parte, producătorii agricoli, iar pe iar pe de altă parte furnizorii de pesticide şi îngrăşăminte. Domnia sa a explicat: "Producătorii vor un randament mai mare al producţiei, pentru că urmăresc, ca orice agent economic, o mai bună marjă de profit. Ar prefera, deci, să folosească OMG-uri. În acelaşi timp, organismele nemodificate genetic au nevoie de mai multe pesticide şi îngrăşăminte. Prin urmare, furnizorii acestor produse sunt în spatele tuturor mişcărilor împotriva OMG-urilor".
Transavia intenţionează ca, în următorii doi ani, să îşi extindă activitatea de producţie vegetală prin cultivarea a încă 5000 de hectare cu soia. "Noi vom respecta cerinţele europene cu privire la soia nemodificată genetic, însă acest lucru nu înseamnă că sunt de acord cu practicile europene în această privinţă". Ioan Popa susţine că poziţia europea¬nă cu privire la OMG nu este foarte etică, deoarece, în timp ce agricultorii comunitari nu le pot utiliza, Uniunea Europeană importă anumite produse despre care nu se ştie cum au fost obţinute.
Transavia cultivă în prezent 8000 de hectare cu produse vegetale (n.r.-cereale) pe care le foloseşte pentru a-şi asigura necesarul de consum pentru fermele de păsări pe care le deţine. Managementul companiei intenţionează, însă, să îşi extindă această suprafaţă la 15.000 de hectare în următorul an. "Astfel ne vom asigura cam 80% din nutreţurile necesare creşterii păsărilor", a spus Ioan Popa.
Produsele Transavia provin dintr-un sistem de producţie integrat. Compania a înfiinţat