Știai că din maioneză amestecată cu usturoi pisat vei obține un sos excelent pentru rasol, carne de vită, cartofi prăjiți sau friptură de porc?
• Cureți mai ușor cartofii fierți în coajă dacă în apa în care fierb adaugi puțin untdelemn.
• Fierbe sosurile de smântână doar pe bainmarie, nu direct pe flacără, pentru că se taie.
• Friptura de porc, de vită sau de pasăre capăta o culoare frumoasă, aurie dacă o ungi cu zeamă de lămâie înainte să o dai la cuptor.
• Dacă topești câteva bomboane de ciocolată împreună cu câteva drajeuri de mentă în 1-2 linguri de apă sau lapte, vei obține o glazură foarte bună pentru tort.
• Friptura capătă un gust foarte bun dacă împănezi carnea în profunzime cu usturoi, bucăți de slănină și măsline (fără sâmburi).
• Carnea fiartă sau prăjită va fi mai fragedă dacă adaugi o linguriță de bicarbonat pentru fiecare kilogram de carne, la 5 l lichid.
• Carnea tare se va înmuia la fiert dacă adaugi în apă o linguriță oțet la fiecare kilogram de carne.
• Carnea o vei presăra cu sare numai cu puțin timp înainte de a o găti. Altfel își lăsa zeama, care este bogată în vitamine și gustul devine fad.
• Carnea de șnițel va fi mai fragedă dacă o ungi cu oțet și untdelemn cu 1-2 ore înainte de a o prepara.
• Vei putea păstra mai bine carnea tocată dacă este amestecată cu sare.
• Cuptorul trebuie încălzit înainte de a introduce o prăjitura la copt. Căldura poate fi verificată dacă presari puțină făina pe tavă. Dacă făina se înroșește prea repede, atunci cuptorul este prea fierbinte pentru orice prăjitură. În acest caz, lași câteva minute ușa cuptorului deschisă, să se răcească.
• Zahărul vanilat, coaja de lămâie sau de portocală le adaugi în amestecul de gălbenusuri și zahăr.
• Vișinele pe care le dezgheți pentru prăjituri trebuie să le lași să-și scurga zeama foarte bine. Altfel îng