Ameliorarea rezultatelor financiare şi scăderea dobânzilor vor determina băncile din România să îşi asume din nou riscuri, conform unui raport al Broker Cluj.
Analiza relevă faptul că sectorul bancar intern a depăşit punctul culminant al procesului de ajustare în urma incidenţei valurilor Marii Recesiuni. Totodată, presiunile pentru scăderea dobânzilor şi ameliorarea rezultatelor financiare vor fi factorii ce vor face ca băncile de aici să reia ciclul creditării.
Acest scenariu este condiţionat de neintensificarea factorilor de risc pe plan extern (climatul macro-financiar din SUA, Europa şi China) şi intern (incertitudinile de ordin politic şi social, determinate de alegerile prezidenţiale şi restructurarea companiilor de stat), conform raportului Broker. Banca Naţională a României (BNR) a publicat evoluţia indicatorilor monetari şi de credit în septembrie, care arată că oferta de monedă a crescut cu 4,8% de la an la an, până la 231,5 miliarde de lei. În contrapartidă, creditul neguvernamental s-a majorat pentru a doua lună consecutiv în septembrie, cu 0,5%, prin creditarea în lei, în urcare cu 1,9% de la o lună la alta, până la 85,7 miliarde de lei, influenţată pozitiv de deciziile de politică monetară. Se remarcă îndeosebi creditele acordate în lei companiilor în urcare cu 2,6% de la o lună la alta, până la 51,5 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile acordate în lei persoanelor fizice s-au majorat la 34,3 miliarde.
Pe de altă parte, creditul neguverna-mental în valută s-a contractat cu 0,3%, la 137,3 miliarde de lei, tendinţă generată de declinul componentei persoane juridice cu 0,9%, la 67,8 miliarde de lei. Împrumuturile acordate în valută populaţiei au crescut cu 0,3%, la 69,5 miliarde de lei. Creditul neguvernamental în lei a urcat cu 1,2% an/an, cea mai bună dinamică din ultimele trei luni, determinată de persoanele juridice (+2,3% an/