APMGR: 80% dintre medicamentele care costă sub 20 de lei se fabrică în România
Scoaterea de la decontare va distruge industria locală şi nici nu se vor face economii la buget
Medicii vor prescrie doar medicamente scumpe, întrucât acelea se vor compensa
Anunţul făcut miercuri de autorităţile din sănătate privind posibilitatea scoaterii de la compensare a medicamentelor ieftine, întrucât nu reprezintă un risc financiar pentru pacienţi, va avea efecte catastrofale asupra industriei farmaceutice româneşti, în contextul în care 80% din produsele compensate care costă sub 20 de lei sunt produse în România, afirmă Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
„80% dintre medicamentele care au un preţ sub 20 de lei se fabrică în România. Această măsură este un nonsens economic. Industria locală va fi grav afectată de o astfel de decizie. Companiile vor scoate de la producţie aceste produse ieftine, iar economia ţării va avea şi ea astfel de suferit”, a declarat Dragoş Damian, pentru Curierul Naţional.
Conform lui, un alt efect ar fi cel al prescrierii de medicamenete scumpe, întrucât acestea se decontează. „Medicii vor prescrie medicamente scumpe, pentru că acestea se vor deconta”, a continuat preşedintele APMGR, adăugând că nici economii la buget nu se vor face. „75% din volumul medicamentelor compensate costă sub 20 de lei, iar valoarea lor totală este de doar 20% din fondurile alocate pentru produse farmaceutice”, a detaliat acesta, explicând că doar se limitează accesul la tratament al pacienţilor.
Medicamentele care costă sub 30 de lei reprezintă 85% din volumul produselor decontate şi sub 30% din valoare.
„Ipoteza că scoaterea de pe listă a medicamentelor ieftine va aduce economii nu se bazează pe un studiu de impact”, ne-a mai spus Dragoş Damian.
@