Mobil in buzunar, telefonie fixa si internet ultra-securizat atat la birou cat si la domiciliu: sefii de stat si de guvern sunt perfect echipati pentru a putea schimba date sensibile, dar folosesc cel mai adesea in viata cotidiana smartphone-uri "normale", o bresa deschisa pentru tentativele de spionaj, scrie AFP.
Miercuri, Germania a afirmat ca telefonul mobil al Angelei Merkel "ar putea fi spionat de serviciile americane".
Potrivit cotidianului Tagesspiegel din Berlin, care citeaza surse guvernamentale, mobilul in chestiune nu este telefonul criptat al cancelarului, ci cel de care dispune in calitate de presedinte al Partidului crestin-democrat CDU. Dar agentia germana de presa DPA sustine in schimb ca este vorba de telefonul "oficial" al Angelei Merkel, care ar trebui sa fie ultra-securizat.
Guvernul german s-a echipat de mai multe luni cu smartphone Blackberry Z10 (circa 2.500 euro bucata), dotate cu o solutie speciala de securitate.
In Franta, liderii dispun de telefoane criptate Teorem (circa 3.300 euro bucata), construite de Thales exclusiv pentru stat.
Anumiti lideri politici si inalti functionari francezi dispun de asemenea de un intranet ultra-securizat si de o retea ministeriala de telefonie fixa.
Dar aceste sisteme sunt vazute adeseori ca fiind constrangatoare de catre utilizatori, deoarece necesita proceduri sau utilizari greoaie: un Teorem are nevoie de exemplu de 30 de secunde pentru a lansa un apel, din cauza codurilor de securitate, ceea ce poate irita intr-o epoca in care comunicatiile sunt din ce in ce mai rapide.
Fara Gmail si Google
Intr-o circulara din 19 august, atunci cand fostul consultant al serviciului secret american NSA Edward Snowden imprastiase deja numeroase informatii legate de amploarea spionajului american in Europa, serviciile premierului franc