Pentru ca turiştii să aibă o imagine de ansamblu asupra vechii cetăţi medievale, dar şi să fie motivaţi să viziteze ruinele acesteia, în incinta staţiei de telecabină de sub Tâmpa va fi amplasată a machetă a acestui obiectiv.
Pentru că operaţiunea de reconstrucţie a vechii cetăţi de pe Tâmpa este destul de costisitoare, iar, în prezent, nici legislaţia de mediu nu permite astfel de lucrări, braşovenii, dar şi turiştii vor avea totuşi, şansa să vadă cetatea aşa cum arăta ea acum câteva veacuri.
Prin intermediul unui proiect finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural, va fi creată o machetă a monumentului istoric, care va crea o imagine cât mai apropiată de ceea ce au fost fortificaţiile de pe Tâmpa din secolul al XIV-lea. Pentru ca macheta să se apropie cât mai mult de adevărul istoric, s-a apelat la un consultant de specialitate, respectiv un arheolog, care a furnizat informaţiile necesare executantului. Reprezentarea miniaturală va include două elemente, respectiv masivul Tâmpa şi macheta propriu-zisă a cetăţii.
„Masivul Tâmpa va fi reprezentat pentru a evidenţia strategia de poziţionare a Cetăţii, flancată de prăpastie pe ambele părţi. Tocmai această amplasare a făcut ca monumentul să nu fie cucerit prin luptă, ci doar cedat prin tratate. Macheta va prezenta construcţia în integralitatea ei, inclusiv încăperile adosate zidurilor de curtină şi celorlalte construcţii interioare, care au avut rol de apărare, de locuinţe sau magazine pentru provizii”, a explicat Dragoş David (foto), preşedintele Agenţiei Metropolitane Braşov, care coordonează şi cofinanţează proiectul.
Macheta va fi amplasată în incinta staţiei de telecabină de sub Tâmpa, astfel ca turiştii care urcă pe Tâmpa să fie motivaţi să viziteze ruinele cetăţii, care au fost curăţate de vegetaţia crescută necontrolat şi au fost îngrădite tocmai pentru a fi protejate.